Kävelet pukuhuoneesta salin puolelle samalla kun kuulokkeista alkaa pauhata hyvä musiikki joka tsemppaa ja energisoi. Se on se hetki, jonka otat ajasta itsellesi, jolloin jätät salin ulkopuolelle kaikki huolet ja murheet ja velvollisuudet. Hetki joka on yksin sinun, pään nollausta ja uppoutumista fyysiseen tekemiseen. Vain sinä, musiikki ja liikunta. Yhdistelmä on pettämätön.

salilla.jpg
Treenihetki ja tyhjä sali. Parhautta.

Jo kotona treenatessa tuli todettua että ei se toimi jos ympärillä on hiljaista. On aika tylsää ähertää toistoja kotona ilman musiikkia. Vasta kun otin käyttöön korvakuulokkeet ja tein Spotifyihin motivoivia treenimusalistoja alkoivat vatsarutistuksetkin maistua aivan eri tavalla. Sopiva musiikki toimii kuin vähän kuin personal trainer, rutistat vielä pari toistoa ylimääräistä kun rytmi pauhaa taustalla tsemppaamassa. Ilman musiikkia olisi varmasti ollut helpompi luistaa säännöllisestä kotitreenistä mutta musiikin takia niitä treenihetkiä päinvastoin etukäteen ihan odotti. Yhtälailla ryhmäliikuntatunneilla musiikilla on oma tärkeä osuutensa siihen että ne vetävät puoleensa.

Salilla tekemiseen uppoutuminen musiikin kera on vielä vähän tehokkaampaa koska siellä olet sen hetken irti kotiympyröistä. Et mieti tiskejä tai laskuja tai että tuollakin nurkassa on villakoira joka pitäisi kyllä imuroida. Kotona treenatessa itselläni on lisäksi muitakin haasteita, kuten karvaisia nelijalkaisia tyyppejä, jotka pöllii käsipainoja kun silmä välttää, tulevat kiskomaan pyykkikorista pöllittyä likaista sukkaa kahdestaan sun mahan ylitse samalla kun koetat tehdä istumaannousuja (kyllä, tämä on oikeasti tapahtunut) tai valloittavat salamana jumppamaton sillä välin kun teet jotain seisten. ( Tai sitten vaan tulevat joukolla tuijottamaan säälivästi kun jumppaat että ei tuo nyt ihan terve taida olla.) Eli kaikkiaan pelkkä kotitreeni vaatii vähän enemmän itsekuria kuin salille roudautuminen koska kotona on enemmän häiriötekijöitä jotka herpaannuttavat keskittymistä.

nokkis2.jpg
"That don't impress me much".

Musiikin ja liikunnan yhdistäminen tekee meille tutkitustikin hyvää, sillä molemmat asiat toimivat terveyden hyväksi yksittäinkin. Mielimusiikkimme kuuntelu saa meidät erittämään dopamiinia (mielihyvähormoni) ja taas fyysinen ponnistelu vapauttaa verenkiertoomme endorfiineja (myöskin mielihyvähormoni). Eli kerran sekä säännöllinen liikunta että säännöllinen mielimusiikkimme kuuntelu jo erillisesti karkoittaa muunmuassa masentuneisuutta, niin luulisi yhdistelmänkin toimivan!

anarchyt.jpg
Aina kuulokkeet korvilla.

Hyvä Terveys kirjoitti musiikin vaikutuksista tehdystä tutkimuksesta muunmuassa näin:

"Aivokuvaukset ovat paljastaneet, että pääkoppamme reagoi musiikkiin hämmästyttävän voimakkaasti...Väkevimmin meitä näyttää ravistelevan sellainen musiikki, josta eniten pidämme – olipa se sitten klassista, rockia, räppiä tai jotakin ihan muuta.

Kanadalaisen McGill-yliopiston tutkijat saivat selville, että mielimusiikki käynnistää aivojen palkitsemisjärjestelmän – sen saman, joka tekee ruoasta ja seksistäkin nautinnollista. Magneettikuvaus näytti, että suosikkisävelmät sytyttävät muun muassa accumbens-tumakkeen, joka erittää mielihyvähormonia dopamiinia.

– Lempimusiikki aktivoi aivojen syviä rakenteita, joiden reagoimiseen tarvitaan yleensä jokin erittäin voimakas pelkoa tai mielihyvää tuottava ärsyke. Ja musiikki tekee saman ikään kuin tuosta vaan, Huotilainen sanoo."
( http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/musiikki_tehoaa_kuin_laake )

Pelkkä musiikki ei tosiaan vielä riitä, mielimusiikkia sen olla pitää. Vaikutushan olisi aivan päinvastainen mielialaan jos itse vaikka joutuisin salitreenin ajan kuuntelemaan Mattia ja Teppoa, Joel Hallikaista tai jotain muuta mikä saa omat hampaani kirskumaan! Kerran satuin mukaan sellaiseen spinning-ryhmään jossa muu porukka olikin hiukan iäkkäämpää - Musiikkeina loppua kohti entistä enemmän Kikkaa ja muuta hauskaa suomi-iskelmää, ja pakko sanoa että kun en itse ole sen musiikin ystävä niin ei se ainakaan parempaan suoritukseen siivittänyt ja opin välttämään kyseistä ryhmää jatkossakin. Salitreeneissä saa kuitenkin kuunnella mitä haluaa - kunhan muistaa ottaa mukaan kuulokkeet ( ja ladata langattomat ennen treeniä.. )

forgotheadphones.jpg

Tieteen Kuvalehdessä taas kerrottiin liikunnan tutkituista vaikutuksista näin:

"Saksalainen radiologian professori Henning Boecker Bonnin yliopistosta on yhdessä Münchenin teknisen yliopiston tutkijoiden kanssa selvittänyt, mitä elimistössä tapahtuu, kun fyysinen kärsimys muuttuu psyykkiseksi nautinnoksi. Tutkimuksen mukaan liikunta vaikuttaa aivojen kemiaan huumausaineryöpyllä, ja mielihyvän tunne on sitä voimakkaampi, mitä enemmän aineita erittyy.

Tutkimukseen osallistui kymmenen müncheniläisessä urheiluseurassa juoksua harrastavaa miestä. Heidän aivonsa kuvattiin sekä juuri ennen harjoittelua että heti kahden tunnin lenkin jälkeen. Kuvaus paljasti, että aivoissa oli paljon endorfiinireseptoreihin sitoutuvia aineita etenkin niillä alueilla, jotka osallistuvat tunteiden käsittelyyn.

Myös koehenkilöiden psyykkinen tila testattiin. Tulosten mukaan sen ja aivojen endorfiinimäärän välillä oli yhteys. Liikunta kohotti selvästi mielialaa. Mitä paremmalla tuulella juoksija oli, sitä ”huumaantuneemmat” aivot olivat."
( http://tieku.fi/ihminen/terveys/liikunta-paihdyttaa )

Mitä siis tästä opimme?
Kannattaa harrastaa säännöllisesti sellaista liikuntaa josta pitää ja joka sopii itselle, sekä kuunnella säännöllisesti sellaista musiikkia josta pitää, koska nämä asiat todella vaikuttavat sekä mielialaamme että fysiikkaamme positiivisesti. Itsestäni on sukeutunut parin vuoden sisällä saliaddikti ja se onkin harvempia riippuvuuksia joista on ihmiselle enemmän hyötyä kuin haittaa. Ihaninta on osua treenaamaan silloin kun sali on lähes tyhjä ja on vapaus käyttää haluamiaan laitteita ja välineitä turhia jonottelematta ja vaikka vähän testata jotain uusia tekniikoitakin rauhassa. Ja muistaa ne kuulokkeet mukaan. Toki salilla soi musiikki aina muutenkin mutta on siinä jotain spesiaalia saada kuunnella niitä omia suosikkibiisejä ja juuri niin kovaa kuin nyt viitsii kuulokkeilla huudattaa ilman että kuulo kärsii.

emptygym.jpg