En ole hyvä ollut hyvä ajattelemaan positiivisesti. On niin helppoa sortua perisuomalaiseen pessimismiin ja mieluummin yrittää aina varautua pahimpaan kuin pyrkiä kohti tavoitteitaan optimisesti ja elätellä suuriakin toiveita. Pettymysten käsittely ei kuulu suomalaisten vahvuuksiin eikä myöskään vahva usko itseensä. Onko se elämä kuitenkaan antoisaa tai nautittavaa jos aina ajattelee pahimman kautta? Jos ei uskalla tavoitella mitään kun siinä on vaarana epäonnistua? Väittäisin että ei. Siksipä nyt yksi postaus jossa keskitytään ajattelemaan positiivisesti.
 

positive1.jpg

Meillä (tai ainakin itselläni) on paha tapa arvottaa päiviä sen mukaan mitä ikäviä asioita niiden aikana tapahtuu. Useimmiten kyseessä ovat ihan niin sanotut "first world problems". Joku asia on hukassa, tulee aamulla turhan kiire, jokin menee rikki, lyöt varpaasi, kaadat maitopurkin pöydälle ja joudut siivoamaan, postista tulee lasku jota et osannut odottaa, ilkeä kommentti ulkopuoliselta, läheinen huonolla tuulella.. Mitä näitä nyt on. Vielä jos olet itsekin herännyt vähän väärällä jalalla ei se paljoa tarvitse että päivä tuntuu olevan pilalla. Mutta mitäs jos koittaisikin muuttaa ajatusmallia? Jospa sen sijaan että (niin helposti) keskittyy kaikkeen siihen mikä meni pieleen, yrittäisikin keskittyä niihin asioihin jotka onnistui. Jokaisessa päivässä on kuitenkin myös jotain hyvää. Hyvin harvoin koko päivä on läpeensä epäonnistunut. Jos koittaisikin illalla kerrata asioita jotka olivat mukavia, tai edes neutraaleja. Ehkä se pidemmän päälle auttaisi näkemään ikävien asioiden läpi ja kasvattaisi sitä pientä positiviista virettä joka meille on kuitenkin vain hyväksi.

positive2.jpg

Ollaanpa rehellisiä. Kenenkään elämä ei ole täydellistä. Jokaisella on asioita joiden kanssa joutuu painimaan, jotka stressaavat, vetävät mieltä matalaksi. Sanotaan että jos joku asia ei miellytä, muuta se! Mutta kaikkia asioita et pysty muuttamaan ainakaan salamaniskusta. Taloutta voi vaikka rasittaa asuntolaina mutta ei sitäkään voi maksaa tuosta vaan pois rasittamasta - ellet satu saamaan lottovoittoa. Elämässä on yleensäkin kaikenlaisia haasteita joista ei pääse irti hetkessä vaikka kuinka haluaisi. On asioita joita vain joutuu elämään läpi. Meillä on paha tapa myös ajatella sitten-mentaliteetilla. Olen onnellinen sitten kun.. Sitten kun saan opinnot hoidettua, löydän parisuhteen, saan lapsia, lapset muuttaa pois kotoa, saan paremman työpaikan, laihdun 10kg, sitten kun.. Aina on joku tavoite jota odotetaan jotta elämä olisi sitten täydellistä. Taitaa vain monesti käydä niin että kun tavoite saavutetaan on jo uudet sitten kun-haasteet päällä. Ja koko ajan odotetaan sitä hetkeä kun elämä vasta on täydellistä.
Breaking news - elämä on valitettavasti jatkuvaa haastetta. Saavutetut päämäärät voivat tuoda hetkellistä onnea kyllä, mutta sen täydellisen aikavaiheen odottaminen on tuhlattua elämää. Sen sijaan pitäisi ymmärtää että elämä ei tule koskaan olemaan täydellistä täällä. Ja että siitä voi kuitenkin nauttia siitä huolimatta ettei se ole jatkuvaa täydellistä auvoa.

positive4.jpg

On asioita joita et voi muuttaa taikaiskusta mutta on myös asioita joihin pystyt vaikuttamaan. Etsi sellaiset epäkohdat joille oikeasti voit jotain. Pidä toki tavoitteita yllä mutta yritä tehdä samalla jo siitä matkastakin mukavaa. Muuta niitä pienempiä asioita mihin pystyt vaikuttamaan ja ympäröi itsesi ihmisillä ja sellaisella tekemisellä mistä saat iloa irti, mistä nautit. Keskity pieniin täydellisiin hetkiin. Opi huomaamaan ja nauttimaan niistä pienistä hetkistä. Niistä kutoutuu se onnellinen elämä silloinkin kun kokonaiskuva voi vaikuttaa ikävältä ja ahdistavalta. Täydellistä elämää joudut odottamaan, täydellisiä pieniä hetkiä mahtuu kyllä jos nyt ei joka päivään niin viikkoihin.

Ihana kahvihetki. Antoisa lukukokemus. Hyvä elokuva. Illanvietto hyvässä seurassa. Onnistunut ruoka. Hyvä treeni. Onnistuminen ja edistyminen jossain harrasteessa. Ystävällinen sana tai kehu. Säilö näitä hetkiä mieleesi. Niistä pienistä asioista voit koostaa elämäsi, muistaa ne hyvät hetket, yrittää olla jäämättä kiinni kaikkeen negatiiviseen.

positive7.jpg

Mielen valtaa ei voi väheksyä. Elämä on paljon valoisampaa jos pystyisi ajattelemaan positiivisesti ja olemaan jäämättä liikaa kiinni pettymyksiin. On tietysti hetkiä jolloin ei kyllä pysty repimään siitä tilanteesta mitään positiivista ja kehotus elää hetkessä kuulostaa lähinnä sarkastiselta. Mutta ehkä sitten huonojen hetkien kanssa voisi muistaa että mikään ei kestä ikuisesti. Ennemmin tai myöhemmin ne huonommatkin ajanjaksot väistyvät. Yleensä se aurinko jossain vaiheessa yltää sinne risukasaankin. Vaikka taas edes hetkittäin. Jos yrittäisi sitten tarttua niihin hetkiin.

positive5.jpg

Joskus arjessa meitä ärsyttävät vallan pienetkin asiat. Otetaan nyt vaikka sellainen tilanne että tiputat purkin lattialle. Se ei säry, se ei hajoa, se ei tiputa sisuksiaan lattialle. Pelkkä purkki tippuu. Mutta sekin ärsyttää. Miksi sen piti tippua nyt, miksi aina kaikki tippuu? Useimmiten multakin pääsee ärräpäitä noissa tilanteissa. Mutta olen yrittänyt valmentaa itseäni olemaan välittämättä. Purkki tippui, no so what, sitä tapahtuu. Nostanpa purkin takaisin ja se siitä. Ei tarvita niitä ärräpäitä. Elämä jatkuu ja yksi purkin tippuminen unohtuu samantien. Ehkä asenne oikeasti ratkaisee? Joskin harjoitusta ja aikaa se voi vaatia että kaavoistaan pääsee pala palalta irti.

Ja vielä lopuksi tärkeä muistutus! :

positive6.jpg

Koska me kaikki ollaan ihan mahtavia. Oikeasti. Kaikki omanlaisiamme, kaikki spesiaaleja. Ja jo siksi kannattaisi yrittää luopua pessimismistä ainakin tällaisena opittuna kansantautina.