Olen käynyt viime aikoina useamman kerran vaa'alla. Ja järkyttynyt painolukemista. Jos kevään dieetin jälkeen paino oli alimmillaan BMI lukemassa 23,8 niin nyt olisi niinkuin tullut lisäkiloja jopa +4kg takaisin. BMI lukema olisi jopa 25 mikä sillä asteikolla mitattuna meinaisi siirtymistä "normaalipainosta" "lievän lihavuuden" puolelle. Mitä ihmettä? Mitä tapahtui? Repsahdinko totaalisesti? Tekikö aineenvaihdunta tenän? Alkoiko alamäki?

Vaakalukemat aiheuttivat kieltämättä melkoisen itsetutkiskelun - sekä kuvatutkiskelun. Peiliin en voi luottaa, se kuvajainen vaihtelee ihan päivän ja fiiliksen mukaan. Onnekseni olen ottanut itselleni verrokkikuvia, kuntokuvaa sekä noita saliselfieita niin pystyy vähän katsomaan missä mennään.

Kuvavertailun jälkeen päädyin siihen tulokseen että leikillisesti bulkkikaudeksi kutsumani periodi loppusyksystä alkutalveen, jossa söin vapaammin ja lisäilin hiilareita enemmän lautaselle, on tainnut tuoda tulosta. Toki ikävä kombinaatio 4vko:n sairastelua + joulun suklaita + kovat pakkaset ( lyhyempiä lenkkejä) ovat varmasti tuoneet vähän sitä fläsääkin takaisin. Mutta vaikka se uskomattomalta tuntuukin niin osan painosta on pakko olla myös lihasta. Tai sitten fläsä on osannut hakeutua vallan sopivasti olkapäihin, käsivarsiin, takamukseen ja reisiin joita tässä on työstetty, ja välttää vyötäröä ja niitä muita paikkoja jonne pläski tavallisesti tahtoo kertyä.

Lokakuinen saliselfie
loka2015.jpg

Helmikuinen saliselfie

helmikuu2016.jpg

Olenko siis ihan vahingossa saanut aikaan jotain? Ideahan oli takoa lihasta nyt ensin ja sitten vähän tiristellä pois vielä viimeisiä rasvoja sieltä vyötäröltä loppukeväästä, katsoa millaiseen kuntoon olisi mahdollista päästä. Yllä kuvissa okakuun salikuvassa näen hoikan mutta vähän rimpulan tyypin ja helmikuisessa on sitten reittä ja varjo luo illuusiota jopa käsivarsista ja olkapäistä. Vyötärön seutu ei näytä kuitenkaan olennaisesti pullistuneen - Vai näkyykö kuvassa se "lievästi lihava" kuten BMI pituus/paino-suhteen mukaan määrittelisi?

Aloitin kuitenkin 4vko:n kevyen kiristelyn ihan kevään kunniaksi. Tämähän oli koko ajan suunnitteilla jo syksystä ja on nyt ehkä enemmän päänsisäinen tarve puhdistautua ja viettää hetki sokeritonta elämää sekä yrittää nyt tehdä tämäkin kiristely "oikein" eli niin ettei lihasmassaa turhaan palaisi. ( Valitettavasti viime kevään BC poltti mennessään myös sitä siinä missä rasvaakin ). Syömisistä ei siis missään nimessä karsita, hiilarit syödään edelleen kiltisti treenin ympärillä koska treeni vaatii energiaa. Mutta vältetään nyt hetki kaikenlaista "ohi syömistä", karkkipäivät ja roskaruoka jää pannaan hetkeksi. Huolehdin myös tarkemmin että tulisi käytettyä rasvoina vain niitä hyviä rasvoja (oliiviöljy, pähkinät, siemenet, avokado..). Ja odotan mielenkiinnolla seuraavaa kehonkoostumusmittausta! Jospa tässä keväällä tarjoutuisi mahdollisuus uuteen kun viimeksi kävin syksyllä.

Samalla jouduin taas pohtimaan vaakalukemien seuraamisen tarpeellisuutta. Vaikka mielessä onkin edelleen välkkynyt mukava lukema johon olisi kiva päästä ihan edes kokeeksi, niin näinköhän se on minun rakennetyypilläni edes mahdollinen. Ehkä on todellakin alettava nyt luottaa vain mittanauhaan ja kuntokuviin..